2006 Kasım ayından bir postum:
Birbirinden çok farklı türleri olan ve akıl sır erdiremediğim bir tatlı çeşidi var: Helva.
Sık tüketilen bir takım helva çeşitlerine bir göz atalım. İrmik helvası adı üstünde irmikten yapılan içine çam fıstığı (şam değil çam) konan böyle bakır rengi minicik tanelerden oluşan bir helva. Hemen gözümüzün önünde canlandıralım. Evet tamam. Şimdi ikinci helvamız olan un helvasına geçelim. O da adı üstünde undan yapılıyor. Un helvası irmik helvasına göre çok yağlı, yapılışına göre bejden koyu kahverengine doğru uzanan bir renk skalasına sahip, öyle irmik helvası gibi oraya buraya dağılmayan, kaşıkla değil de elinizle hop hop yiyebileceğiniz böyle köftemsi bir formatta bir helva. Gözümüzün önünde canlandıralım. Canlandırdık mı? Evet. Sıra üçüncü helvamızda: tahin helvası. Tahin helvası da tahin ağırlıklı bir helva. Diğer iki helvadan çok daha katı. Bıçakla kesilen, kimi zaman kesilirken dağılıveren böyle ağızda biraz gıcırdayan bir helva. Böyle açık kahverengimsi bir rengi var. Şekli dikdörtgen. Hep beraber hafızamızdan görüntüsünü bulup getirelim... Tamam. Son helvamız kağıt helva. Adı üstünde olmasına rağmen kâğıttan yapılmayan bu helva gofretimsi bir dış yüzey ve içinde annemin çöven adını verdiği bir maddeden oluşuyor. Sert görünümlü ama kırılgan, biraz da yapışkan olan bu helvamız kesip biçmeden ısırılarak yeniliyor. Şekli yuvarlak ve çok açık bej renginde. Son iki helvaya ilk iki helvanın aksine kutsal anlamlar bahşedilmiyor. Evet kağıt helvayı da gözümün önünde bir frizbi misali salındıralım. Tamam şimdi asıl meseleye geliyorum. Hepimiz okuduk, gözümüzde canlandırdık. İçlerinde şeker ve yağ olması dışında hiç bir ortak noktası olmayan bu 4 tatlı ve lezzetli şeyin hepsine neden helva deniyor? Neden? Hiç bir şeyleri benzemiyor birbirine. Alakasız pek çok helva çeşidini saymıyorum bile. Haydi kutsallar ondan desek, son ikisi kutsal değil. Renkleri şekilleri, tatları, dokuları hiç bir şeyleri ortak değil. Yağ ve şekerse mesele, mesela elmalı keke neden elmalı helva demiyoruz? Neden? Bütün bu helvalar neden helva? Bu çeşitliliğin sonu nereye varacak? Helvalar helvalıklarını nereden anlayacak?
Saygılar sunuyor, bol helvalı günler diliyorum.
Birbirinden çok farklı türleri olan ve akıl sır erdiremediğim bir tatlı çeşidi var: Helva.
Sık tüketilen bir takım helva çeşitlerine bir göz atalım. İrmik helvası adı üstünde irmikten yapılan içine çam fıstığı (şam değil çam) konan böyle bakır rengi minicik tanelerden oluşan bir helva. Hemen gözümüzün önünde canlandıralım. Evet tamam. Şimdi ikinci helvamız olan un helvasına geçelim. O da adı üstünde undan yapılıyor. Un helvası irmik helvasına göre çok yağlı, yapılışına göre bejden koyu kahverengine doğru uzanan bir renk skalasına sahip, öyle irmik helvası gibi oraya buraya dağılmayan, kaşıkla değil de elinizle hop hop yiyebileceğiniz böyle köftemsi bir formatta bir helva. Gözümüzün önünde canlandıralım. Canlandırdık mı? Evet. Sıra üçüncü helvamızda: tahin helvası. Tahin helvası da tahin ağırlıklı bir helva. Diğer iki helvadan çok daha katı. Bıçakla kesilen, kimi zaman kesilirken dağılıveren böyle ağızda biraz gıcırdayan bir helva. Böyle açık kahverengimsi bir rengi var. Şekli dikdörtgen. Hep beraber hafızamızdan görüntüsünü bulup getirelim... Tamam. Son helvamız kağıt helva. Adı üstünde olmasına rağmen kâğıttan yapılmayan bu helva gofretimsi bir dış yüzey ve içinde annemin çöven adını verdiği bir maddeden oluşuyor. Sert görünümlü ama kırılgan, biraz da yapışkan olan bu helvamız kesip biçmeden ısırılarak yeniliyor. Şekli yuvarlak ve çok açık bej renginde. Son iki helvaya ilk iki helvanın aksine kutsal anlamlar bahşedilmiyor. Evet kağıt helvayı da gözümün önünde bir frizbi misali salındıralım. Tamam şimdi asıl meseleye geliyorum. Hepimiz okuduk, gözümüzde canlandırdık. İçlerinde şeker ve yağ olması dışında hiç bir ortak noktası olmayan bu 4 tatlı ve lezzetli şeyin hepsine neden helva deniyor? Neden? Hiç bir şeyleri benzemiyor birbirine. Alakasız pek çok helva çeşidini saymıyorum bile. Haydi kutsallar ondan desek, son ikisi kutsal değil. Renkleri şekilleri, tatları, dokuları hiç bir şeyleri ortak değil. Yağ ve şekerse mesele, mesela elmalı keke neden elmalı helva demiyoruz? Neden? Bütün bu helvalar neden helva? Bu çeşitliliğin sonu nereye varacak? Helvalar helvalıklarını nereden anlayacak?
Saygılar sunuyor, bol helvalı günler diliyorum.
13:23 |
Category: |
2
yorum
Comments (2)
Tombul yanakli annaneler-babanneler ellerinden cikma yapay bir evrim soz konusu sanirim burda!!! Bilimsel olarak inceleyelim mutlaka :)
hahahah daha da bi sürü türü var meretin şaka gibi!