Geçen sene mart ayında M.C. okula geldiğinde master öğrencileri ile bir toplantı yapmıştı. Toplantı heyecanlı gençler sorsun adam cevaplasın amaçlıydı ancak bir tek Mel. ve ben soru sormuştuk. O toplantıda Mel M.C. ye, bu teorileri nerden buluyorsunuz, nasssı yaanii?, diye sormuştu geri kalan katılımcıların biraz kıskanan biraz da bu ne biçim soru bu diyen bakışlarının altında. Fakat soru muhatabı tarafından coşkuyla karşılanmış ve güzel bir cevapla ödüllendirilmişti.

Şimdi bir önceki postta bahsettiğim kitabı okurken çok benzeri bir bakış açısı çıktı karşıma. Diyor ki yazar bilim tarihi ve bilim felsefesini incelerken artık (tabii '74'de diyor bunu) sadece metodolojiye vs. bakılmamalı, bilim insanlarının kişisel mücadeleleri, bir buluş ya da muhteşem bir fikirle ortaya çıktıkları zaman içindeki bulundukları ruh halinden ortama kadar çeşitli koşullar da göz önünde bulundurulmalı diyor.

bilim tarihi ve felsefesi açısından önemli olabilir elbette ama bunun dışında bence bu konudaki en eğlenceli kısımlar bu tarz bilgilerden oluşuyorlar. şahsen ben galile'nin yaşama öyküsünden en fazla kız kardeşlerinin çeyizlerine para bulmak için nasıl da paralandığını hatırlıyorum. aşağıda sizlere galileo nun çeyiz paralarından önceki ve sonraki hallerine ait yağlıboya portrelerini sunuyorum:



Comments (0)