Efendim, Reichenbach'ı bilenler bilir, kendisi bugünlerde okuduğum bilim tarihi üzerine bir kitabın yazarı. Dün eğitimden önce bir şeyler yemek için girdiğim ev yemekleri lokantasında kendisinin yazdığı nadide kitabı açıp okumaya başladım. Kopernik'ten Kepler'e geçmeden önce pek sevgili yazarımız çok kısa bir süre için muhteşem aletler inşa etme yeteneğinin teorisyenliğini gölgede bıraktığını söylediği Tycho Brahe'den bahsediyor. Tycho Braherimiz Danimarka kralının himayesi altında senelerce çalışıyor, emrine bir ada veriliyor ve bu adada iki tane süpersonik kale inşa ederek gözlem yapmaya başlıyor. Bu esnada da işte bu aleti icat ediyor ve teleskop kullanmadan gözlem yapan son büyük astronom, bu alet sayesinde inanılmaz kesinlikte ölçümler yapıyor. Sonra bir bakıyoruz kral brahe'yi sürgüne göndermiş, adamcağız prag'da ölüvermiş.

Sansasyon kokusu alan burnum hemen tarihin magazin yapraklarına gömüldü ve Brahe'nin kralın kaçıncı gökbekten kuzeniyle kırıştırdığını araştırmaya başladı. Tabi bu kadar yüzyıl sonra o dönemin aşna fişna kayıtlarına ulaşamadım ama çok nevi şahsına münhasır bir insan olan Tycho Brahe hakkında bir takım tuhaf bilgiler edindim. Buyrun burdan yakın, yorumsuz veriyorum:

-Pek sevgili Tycho henüz daha doğmadan babası onu çocuğu olmayan amcasına vereceğine söz verir, ancak sonra bu sözünden döner. Bunun üzerine amcası 2 yaşındayken Tycho'yu kaçırır ve kendi oğlu gibi büyütür. Gerçek ailesi ise üstelemez.
-Tycho'nun vaftiz olmadan olan ikiz bir erkek kardeşi vardır. Onun için latince bir gazel yazar ve bu basılan ilk eseri olur.
-Almanya'da okurken aynı kişiyle inatla giriştiği düellolar sonucu burnunun bir kısmını kaybeder. Hayatının sonuna kadar altın, gümüş ve bakır gibi madenlerden değişik okazyonlara göre hazırlattığı protez burunlar takar.
-Sarayın ismi Jepp olan ve medyum olduğuna inandığı bir cücesi vardır.
-Kepler'in söylediğine göre etiket merakı resmi bir toplantıda Brahe'nin tuvalete gitmesine izin vermiyor. Eve gelene çişini tutan Brahe eve geldiğinde ise artık istese de işeyemediğini görüyor ve iki haftalık korkunç acılarla dolu bir süreçten sonra hayata gözlerini yumuyor.
-Ölümü hakkında iki teori var. Birincisine göre böbrek yetmezliğinden, ikincisine göre ise cıva zehirlenmesinden ölmüş. 1901'de naaşı topraktan çıkartılarak otopsi yapılıyor ancak bir sonuca varılamıyor.

Peki zamanında Danimarka'nın toplam servetinin %1'ine sahip olan bu adam neden sürgün edilmiş? Yukarıda bahsedilen şeyler yüzünden mi yoksa başka bir sebebi mi var? Benim anladığım kadarıyla asıl sebep Brahe'yi himayesine alan kralın ölmesi ve yerine geçen genç kralın Tycho'u pek hazzetmemesi (Tycho aceleci, hoşgörüsü olmayan, utanmazlık derecesinde bencil, çoğu zaman da acımasız bir adam olarak bilinirmiş, çok anormal bir durum değil sanırım).

Sonuç olarak tarihin kanlı sayfalarında gizlenmiş tutkulu ve bir o kadar skandal bir aşk hikayesi bulamadım ama kavgacı, gürültücü, eğlenceli ve tarihte ilk defa bir süpernovayı gözlemlemeyi başarmış - yeni bir yıldız bulduğunu sanmış başta ama olsun - bir bilim adamı buldum. Bir çeşit without a trace benim için.

Comments (0)