Yarın evimiz olması şerefine sülale kadınlarından oluşan bir güruhla birlikte zekeriya sofrası isimli örf ve adetimizi yerine getireceğiz. Evlenmeden önce hiç duymadığım bu adetin ismini öğrenmekte çok zorlandım. Bu evde yapacağımız 2. sofra ama bendeki isimlerini sayısı bine ulaştı. En favori alternatif isimlerimin ilk beşi şöyle:
1. Züccaciye sofrası
2. Zebellah sofrası
3. Zerdeçal sofrası
4. Zortlak sofrası
5. Zingarella sofrası
Ben ismiyle böyle dağları delip, nereden bulucam kırk çeşit çiğ besin maddesini diye ortalarda dolaşırken meğerse züccaciye sofrasının bayağı derin bir tarihi varmış.

Köken, 1900'lerin başında Ankara'ya dayanıyormuş. Oraya da Hicaz'dan gelen kendini bilmez bir kadın tarafından taşındığı düşünülüyormuş. Olay misafirlerin yiyeceği ve içeceği şeyler dışında masada ateş görmemiş -tabire bakarmısınız- yiyecek olmasıymış. Dua falan edilip masada bir takım dilek mumları yakılıyormuş. Dileği yerine gelen kişi bir sonraki zortlak sofrasını yapıyor ve o sofrada ilk dilek dilerken yaktığı mumu sonuna kadar eritip bitiriyormuş. Bir de masada bulunan o kırk çeşit yemekten dilek dileyenlerin yemesi gerekiyormuş.

Yarın ki züccaciye soframa beklerim. Ailemin kadınlarına çiğ yumurta içirip seslerini açacağım ki hep beraber daha çılgın dedikodulara akabilelim.

Comments (0)